5 meest gestelde vragen én ant­woorden over het Optimaal Digitaal Spel

5 meest gestelde vragen Optimaal Digitaal Spel

Het Optimaal Digitaal Spel is niet meer weg te denken als 1 van de instrumenten van Gebruiker Centraal. Inmiddels hebben honderden teams het spel gespeeld en volgden veel mensen de spelleidertraining. Maar wat is het Optimaal Digitaal Spel precies? Hoe zijn de tipkaarten ontwikkeld én nog belangrijker: wat kan je er precies mee? We vertellen je er alles over in dit artikel! 

  1. Wat kan ik precies met het Optimaal Digitaal Sspel? 

Het verbeteren van de (online) dienstverlening is bij veel organisaties een punt van aandacht. En wat is er nou leuker dan samen met je collega’s dit op te pakken in de vorm van een spel? Dat is precies waar het Optimaal Digitaal Spel voor in te zetten is. Het is een workshop in spelvorm. Vervolgens begint het spel met een duidelijk doel dat je zelf bepaalt en eindigt met concrete acties waar je de volgende dag mee aan de slag kan. De essentie van het spel is dat je keuzes maakt.  

Door de onverwachte insteek van gesprekken aan de hand van tipkaarten leer je elkaars standpunten goed kennen en begrijpen. Je komt snel tot de kern en met discussie (en gelach) overtuig je anderen. Of misschien word jij zelf wel overtuigd door 1 van je collega’s! Uiteindelijk besluit je samen wat belangrijk is en waar jullie de komende tijd concreet mee aan de slag gaan. 

  1. Kost het spel veel tijd? 

Het spel zelf speel je in ongeveer 2 uur. Dat kan met elkaar om de tafel, maar het kan ook online. Het spel wordt gespeeld met de Optimaal Digitaal-tipkaarten. De tips op de kaarten zijn gebaseerd op onderzoek en interviews met professionals binnen en buiten de overheid die al stappen hebben gezet in het verbeteren van hun dienstverlening. 

Daarnaast is het aan te raden om van tevoren het spelen van het spel voor te bereiden. Bedenk een concreet doel, bijvoorbeeld ‘toegankelijker maken van onze website’ en bedenk wie er bij het spel aanwezig zijn. Zijn dit collega’s uit 1 team of pak je het breder aan met meerdere mensen vanuit de hele organisatie? 

Het spel is bedacht om je (online) dienstverlening te verbeteren. Maar het werkt ook goed om bewustwording te creëren, kennis over te dragen en het optimaliseren van de samenwerking. 

Optimaal Digitaal online
Voorbeeld van het Optimaal Digitaal Spel online.
  1. Is het online spel net zo effectief als het bordspel? 

Het Optimaal Digitaal Spel is online net zo goed te spelen als op locatie. Ook online werkt het spel als een ‘conversatiestarter’, een snelle manier om doelen en beweegredenen van collega’s beter te begrijpen en samen tot de beste keuze te komen. Het spel verloopt rustiger door de online omgeving, maar ook omdat er minder spelers zijn. Je kunt niet door elkaar heen praten, je moet beter luisteren, allemaal meedoen, geconcentreerder zijn. De sfeer is intiemer. Dat brengt diepgang en schept vertrouwen. 

Het spel is online in de kern hetzelfde gebleven, maar in vormgeving en uitvoering ingrijpend aangepast. Goed samenwerken met veel interactie vereist in een digitale omgeving nu eenmaal andere voorwaarden dan in een fysieke omgeving. Techniek speelt uiteraard een rol.  

Je kunt het spel spelen in elke conferentietool, zoals MS-Teams of Zoom. Het is opgezet in PowerPoint nadat we verschillende programma’s hebben getest. Omdat het goed werkt en veel mensen er bekend mee zijn. Na uitgebreide testen kwamen we tot de conclusie dat het maximum aantal spelers voor de online versie het best vast te stellen is op 4. Ook is de rol van de spelleider anders en uitgebreider. 

  1. Hoe zijn de tipkaarten ontwikkeld? 

Het Optimaal Digitaal Spel bevat meer dan 100 tipkaarten. De tips op de tipkaarten zijn gebaseerd op onderzoek en interviews met professionals die binnen en buiten de overheid werken. 

We hebben deze professionals gevraagd om op basis van hun kennis en ervaring een tip voor hun collega’s te geven. Wat moeten zij nu echt gaan doen om hun (online) dienstverlening te verbeteren? Daar zit veel overeenkomst in. Het spel overstijgt daarmee de grenzen van de verschillende overheidsorganisaties. We kunnen veel van elkaar leren en gebruiken. Iedere tipkaart heeft een eigen pagina op onze website. Hier vind je veel tips en quotes van andere professionals, maar ook relevante links naar blogartikelen, webinars en nieuwsitems.  

Deelnemer houdt tipkaarten in handen
Voorbeeld van de tipkaarten.
  1. Is de rol als spelleider iets voor mij? 

Goed nieuws: iedereen kan spelleider zijn of worden, ook jij! Het spel is zo gemaakt dat je het direct kan spelen. Een spelleider helpt om het Optimaal Digitaal Spel goed te laten verlopen. De spelleider speelt zelf niet mee en heeft een neutrale rol. Vind je het leuk om eerst kennis te maken met het spel en meer te weten te komen over de rol van spelleider? Volg dan onze (gratis) spelleidertraining

Tijdens de training maak je kennis met het online spel en geven we je tips en tricks hoe je als spelleider het resultaat positief kunt beïnvloeden. We gaan vol overgave en met veel plezier 2 uur aan de slag met het spel waarbij er tussendoor genoeg tijd is om ervaringen met elkaar te delen. Leuke bijkomstigheid: je ontvangt na afloop een spelleider-certficicaat. 

Benieuwd naar het Optimaal Digitaal Spel? 

Ben je benieuwd of het Optimaal Digitaal Spel iets voor jouw organisatie is? Bestel het spel dan gratis via onze website. Heb je vragen? Stuur onze projectleider Elka Helmers gerust een mailtje via elka.helmers@ictu.nl.