Enthousiast vertelt Carla van Lier over hoe het het Optimaal Digitaal Spel wordt ingezet bij Rijkswaterstaat. “Het helpt om met elkaar keuzes te maken en zaken concreet te maken.”
Normaal duurt het Optimaal Digitaal Spel maximaal 2 uur. Maar daar had Jerry Downing geen tijd voor in de masterclass die hij aan 40 deelnemers gaf. Hij maakte een snelkookpan-variant van 50 minuten. En dat werkte “waanzinnig ondersteunend” bij het doel van de masterclass.
Charlotte Holst stond aan de wieg van het Optimaal Digitaal Spel. En toen het spel eenmaal af was, zette ze het meteen in voor haar werk. Zo ook vorig jaar, toen ze werkte aan de Uitvoeringsagenda Dienstverlening van de gemeente Haarlemmermeer.
Digitale toegankelijkheid. Daar weet Marlies Klooster heel veel van. Volgens haar is het Optimaal Digitaal Spel een goede manier om digitale toegankelijkheid onder de aandacht te brengen. Dat weet Marlies uit ervaring. Als mede-ontwikkelaar van de speelset Digitale Toegankelijkheid. Als speler. En als spelleider.
Door het Optimaal Digitaal Spel kunnen organisaties hun online dienstverlening spelenderwijs verbeteren. Om grotere groepen te laten ervaren wat je met dit spel kunt bereiken, organiseert Elka Helmers regelmatig een workshop. De workshop van 20 april was voor de eerste keer online.
Het Optimaal Digitaal Spel is niet meer weg te denken als 1 van de instrumenten van Gebruiker Centraal. Inmiddels hebben honderden teams het spel gespeeld en volgden veel mensen de spelleidertraining. Maar wat is het Optimaal Digitaal Spel precies? Hoe zijn de tipkaarten ontwikkeld én nog belangrijker: wat kan je er precies mee?
Het Optimaal Digitaal Spel kan niet zonder een spelleider. Want om het spel te spelen heb je iemand nodig die de leiding neemt en overzicht houdt. Maar hoe word je spelleider en wat komt er bij kijken?
Nu er een nieuw jaar voor de deur staat, willen we vanuit Optimaal Digitaal graag een update geven. Want wat is er de afgelopen tijd allemaal gebeurd? En, wat staat er op de planning voor 2023? Projectleider Elka Helmers vertelt over de ontwikkelingen van Optimaal Digitaal en blikt alvast vooruit naar komend jaar.
Wat voor gemeente willen we zijn voor onze inwoners? En wat betekent dat voor onze gemeentelijke dienstverlening? Dat was de hoofdvraag voor de gemeente Venlo om aan de slag te gaan met het Optimaal Digitaal Spel. Chantal Wijnands, proces en ontwikkelmanager bij de gemeente Venlo en Marjo Lemmen-Wijnen, hoofd Publieke Informatievoorziening vertellen hoe zij het spel hebben ingezet.
Volgens Niels-Peter Foppen, senior interface designer bij bol.com, nemen we snel aan dat iedereen hetzelfde beeld heeft als je een website bekijkt. Dat is natuurlijk niet zo. Niet iedere website en webshop is toegankelijk voor mensen met een beperking. Daarom is Niels-Peter samen met zijn team bezig om ‘alles wat ze ontwikkelen’ toegankelijk op te leveren. Het doel: een toegankelijke webshop voor iedereen. Niels-Peter vertelt hoe het Optimaal Digitaal Spel hieraan bijdraagt.