Mensen die contact hebben met een overheidsorganisatie doen dit via verschillende communicatiekanalen. Bijvoorbeeld via een mobiele app, formulieren of een persoonlijk gesprek. Hoe laat je die kanalen op elkaar aansluiten? Welk kanaal zet je in op welk moment?
In maart van dit jaar is de 3e druk van het Optimaal Digitaal Spel uitgekomen. Het doel van dit spel is hetzelfde gebleven: de dienstverlening spelenderwijs verbeteren. Maar ten opzichte van de 1e en 2e druk hebben we wat accenten anders gelegd.
Tijdens de conferentie van Gebruiker Centraal maakten Lotte Goyens en Jolien Roelandt uit België kennis met het Optimaal Digitaal Spel. Ze wisten meteen dat dit spel ook heel geschikt is voor het buurland. Ook daar lijkt de overheid soms te vergeten voor wie ze werkt. Tussen beide landen zijn er wel verschillen, beseffen Lotte en Jolien.
Ook bij onderwijsinstellingen heeft het Optimaal Digitaal Spel veel te bieden. Zo bewijzen Anne Thijssen en Iris Goes bij Hogeschool Windesheim Almere. Al hebben ze het spel wel nadrukkelijk aangepast aan hun project.
Enthousiast vertelt Carla van Lier over hoe het het Optimaal Digitaal Spel wordt ingezet bij Rijkswaterstaat. “Het helpt om met elkaar keuzes te maken en zaken concreet te maken.”
Normaal duurt het Optimaal Digitaal Spel maximaal 2 uur. Maar daar had Jerry Downing geen tijd voor in de masterclass die hij aan 40 deelnemers gaf. Hij maakte een snelkookpan-variant van 50 minuten. En dat werkte “waanzinnig ondersteunend” bij het doel van de masterclass.
Charlotte Holst stond aan de wieg van het Optimaal Digitaal Spel. En toen het spel eenmaal af was, zette ze het meteen in voor haar werk. Zo ook vorig jaar, toen ze werkte aan de Uitvoeringsagenda Dienstverlening van de gemeente Haarlemmermeer.
Digitale toegankelijkheid. Daar weet Marlies Klooster heel veel van. Volgens haar is het Optimaal Digitaal Spel een goede manier om digitale toegankelijkheid onder de aandacht te brengen. Dat weet Marlies uit ervaring. Als mede-ontwikkelaar van de speelset Digitale Toegankelijkheid. Als speler. En als spelleider.
Door het Optimaal Digitaal Spel kunnen organisaties hun online dienstverlening spelenderwijs verbeteren. Om grotere groepen te laten ervaren wat je met dit spel kunt bereiken, organiseert Elka Helmers regelmatig een workshop. De workshop van 20 april was voor de eerste keer online.
Het Optimaal Digitaal Spel is niet meer weg te denken als 1 van de instrumenten van Gebruiker Centraal. Inmiddels hebben honderden teams het spel gespeeld en volgden veel mensen de spelleidertraining. Maar wat is het Optimaal Digitaal Spel precies? Hoe zijn de tipkaarten ontwikkeld én nog belangrijker: wat kan je er precies mee?