Alle berichten door Renate Bruinenberg.

5 meest gestelde vragen én ant­woorden over het Optimaal Digitaal Spel

Het Optimaal Digitaal Spel is niet meer weg te denken als 1 van de instrumenten van Gebruiker Centraal. Inmiddels hebben honderden teams het spel gespeeld en volgden veel mensen de spelleidertraining. Maar wat is het Optimaal Digitaal Spel precies? Hoe zijn de tipkaarten ontwikkeld én nog belangrijker: wat kan je er precies mee?

Alles over de spel­leidertrainingen van Optimaal Digitaal

Het Optimaal Digitaal Spel kan niet zonder een spelleider. Want om het spel te spelen heb je iemand nodig die de leiding neemt en overzicht houdt. Maar hoe word je spelleider en wat komt er bij kijken?

Voor­uitblik én terugblik op Optimaal Digitaal met project­leider Elka

Nu er een nieuw jaar voor de deur staat, willen we vanuit Optimaal Digitaal graag een update geven. Want wat is er de afgelopen tijd allemaal gebeurd? En, wat staat er op de planning voor 2023? Projectleider Elka Helmers vertelt over de ontwikkelingen van Optimaal Digitaal en blikt alvast vooruit naar komend jaar.

Wat voor gemeen­te willen we zijn voor onze inwoners?

Wat voor gemeente willen we zijn voor onze inwoners? En wat betekent dat voor onze gemeentelijke dienstverlening? Dat was de hoofdvraag voor de gemeente Venlo om aan de slag te gaan met het Optimaal Digitaal Spel. Chantal Wijnands, proces en ontwikkelmanager bij de gemeente Venlo en Marjo Lemmen-Wijnen, hoofd Publieke Informatievoorziening vertellen hoe zij het spel hebben ingezet.

Hoe werkt bol.com aan een toegan­kelijke website?

Volgens Niels-Peter Foppen, senior interface designer bij bol.com, nemen we snel aan dat iedereen hetzelfde beeld heeft als je een website bekijkt. Dat is natuurlijk niet zo. Niet iedere website en webshop is toegankelijk voor mensen met een beperking. Daarom is Niels-Peter samen met zijn team bezig om ‘alles wat ze ontwikkelen’ toegankelijk op te leveren. Het doel: een toegankelijke webshop voor iedereen. Niels-Peter vertelt hoe het Optimaal Digitaal Spel hieraan bijdraagt.

Hoe toegan­kelijk is het Optimaal Digitaal Spel?

In een eerder artikel vertelden we over het toegankelijker maken van het Optimaal Digitaal Spel. Je kunt het Optimaal Digitaal Spel spelen om je dienstverlening te verbeteren. En daarom vinden we het belangrijk om te testen of het Optimaal Digitaal Spel zelf ook toegankelijk genoeg is voor verschillende doelgroepen.

Out of the box denken met het Optimaal Digitaal Spel

Adviseur Dienstverlening Patricia de Jong volgde de spelleidertraining van Optimaal Digitaal en speelde het spel samen met haar team van de gemeente Krimpenerwaard. Het doel? De digitale toegankelijkheid van de website verbeteren

Aandacht voor digitale toe­gan­kelijk­heid met Optimaal Digitaal

Collega’s die allemaal al overtuigd zijn van het belang van digitale toegankelijkheid en samen hun krachten bundelen. Van communicatieadviseurs tot juristen. Zo ontstond de Projectgroep Digitale Toegankelijkheid bij de Provincie Zuid-Holland. Met het doel om meer bewustzijn te creëren binnen de gehele organisatie, speelden zij als team het Optimaal Digitaal Spel. Maartje Stevens (contentadviseur) vertelt over hun ervaring met het spel.

Video: Waterschap Hollands Delta speelt Optimaal Digitaal

In deze video vertelt Jantina Carels waarom ze bij Waterschap Hollands Delta zoveel waarde hechten aan inclusiviteit. Naast medewerker digitale toegankelijkheid is ze zelf ook slechtziend. Ook vertelt ze wat haar favoriete tipkaart uit het Optimaal Digitaal Spel is. Naast Jantina deelt ook spelleider Ybinh Le haar ervaring met het spel én vertelt waarom tipkaart 125 haar favoriete tip is.

Een toegan­kelijk Optimaal Digitaal, waarom?

Vanuit Optimaal Digitaal geven wij andere organisaties advies over het verbeteren van hun dienstverlening. Maar kan het Optimaal Digitaal Spel zelf niet toegankelijker zijn? Kan iedereen het spel spelen of zijn er aanpassingen nodig om niemand buiten te sluiten?