Tip 121

Ontwerp een inclusief product

inclusie

Alle mensen moeten je dienst kunnen gebruiken. Houd rekening met diversiteit in fysieke, cognitieve, taal- en psychosociale vaardigheden. Let op omstandigheden en de context van gebruik. Pas vorm en inhoud van je dienst hier op aan.

Voorbeelden

De overheid is er voor de burger en niet andersom

Waarom inclusief ontwerpen van overheidsdiensten zo belangrijk is? De overheid is er voor de burger en niet andersom. Waarom je inclusief ontwerpt, lijkt me evident. Met de beste wil van de wereld kan iedereen een website of een digitaal product maken, maar het is niet meteen super toegankelijk, super gebruiksvriendelijk, super begrijpelijk et cetera. Het zou wel ons doel moeten zijn om dat te doen. We doen dat voor iedereen. Luister naar wat Joris nog meer te zeggen heeft over inclusief ontwerpen in de podcastserie ‘Inclusieve dienstverlening bij de overheid’.

Joris Leker

Medeoprichter onderzoek- en designlab Valsplat

Schrijf gewoon wat je bedoelt

Romana Fronczek en Lenie Klaverstijn hebben de Gemeente Almere geholpen met het verbeteren van een brochure. “Er stond: worstelt u met uw administratie? Wij hebben dat veranderd naar: vindt u de formulieren die u moet invullen moeilijk? Een woord als worstelen is voor de meeste Nederlanders te begrijpen, maar voor anderstaligen of laaggeletterden is dat een heel moeilijk woord. Het is een soort beeldspraak. Schrijf korte zinnen, niet in beeldspraak en schrijf gewoon wat je bedoelt. Er stond ook iets over beter lezen en schrijven: wist u dat een op de tien Almeerders moeite heeft met lezen en schrijven? Voor hen zijn alledaagse dingen als e-mailen of reizen met het openbaar vervoer niet makkelijk. Zij verdienen een tweede kans. Nee, direct aanspreken: heeft u moeite met lezen en schrijven? Daar gaat het om.” Lees het hele gesprek in de Direkt Duidelijk Tour.

Romana Fronczek

Taaldocent en begeider van taalambassadeurs van de Stichting Lezen en Schrijven Meer tips van Romana

Verdiep je in een doelgroep

Ik was op een leuk congres van stichting ABC. Daar hadden we rond-de-tafel-sessies met laaggeletterden. Dat zou iedereen eens moeten doen. Je weet niet waar je moet beginnen als je hoort waar die mensen allemaal tegenaan lopen. Je kunt je bijna niet voorstellen wat een handicap het is als je moeilijk kunt lezen of schrijven. Praten over mensen met een visuele beperking is wat anders dan wanneer iemand met een hulphond hierbinnen komt. Dat is ook de burger die jouw salaris betaalt. Voor die burger is jouw tool ook bestemd.

Erwin Koster

Erwin Koster

Productmanager DigiD, Logius Meer tips van Erwin