Tip 115

Wees alert op onbewuste uitsluiting

inclusie

Realiseer je dat alle mensen vanwege allerlei omstandigheden (tijdelijk) hindernissen kunnen ervaren in het gebruik van je dienst. Denk bijvoorbeeld aan ingrijpende levensgebeurtenissen. Psychosociale, cognitieve en taalvaardigheden zijn niet zichtbaar. Wees je daarvan bewust en werk drempels weg.

Voorbeelden

Het gemeentehuis zou een HUIS moeten zijn

Het begint al als je een gemeentehuis instapt. Gemeentehuizen zijn vaak indrukwekkende gebouwen met grote hallen. Terwijl dat niet zo zou moeten zijn. Het zou een huis moeten zijn, gemeenteHUIS, waar je je thuis voelt en waar je makkelijk binnenstapt.

Als je nu bij de gemeente Almere binnenkomt, staan daar tien computers op een rij. Ik moest daar mijn rijbewijs verlengen. Ik ben naar zo’n computer gestapt, ging kijken, ging lezen, maar ondertussen voelde ik mij niet heel fijn. Uiteindelijk bleken daar toch mensen te zijn waaraan ik iets kon vragen. Die zeiden: “leest u maar, want daar staat dat u het zo en zo moet doen.” Als je laaggeletterd bent, denk je: weet je wat, ik kom wel een andere keer terug.

Zie en hoor het hele gesprek in de Direkt Duidelijk Tour.

Lenie Klaverstijn

Taalambassadeur van de Stichting Lezen en Schrijven Meer tips van Lenie

Optimaliseer bij gebruik van pdf

Er zijn allerlei trucs die je kunt toepassen om zo’n webplatform toegankelijk te maken. Websites moeten zo geprogrammeerd worden dat het goed werkt voor mensen met een visuele beperking. Er zijn uit mijn hoofd iets van 300.000 mensen in Nederland die bijna niks zien. En die gebruiken tegenwoordig allemaal voorleessoftware. Tenminste, de mensen die veel computers gebruiken.

Als je een pdf toont, dat is voor de computer een plaatje. En wij snappen dat met onze ogen, maar de computer ziet gewoon een plaatje en titel. Voorleessoftware moet eigenlijk door de hele site heen gaan en zeggen: hier kun je een titel invullen, hier staat uitlegtekst, hier staat het kopje voor het plan indienen. Daar moet je voor optimaliseren.

Hoor en zie het hele gesprek in de Direct Duidelijk Tour

Michiel van den Ingh

Online participatieadviseur en mede-oprichter van participatieplatform Argu Meer tips van Michiel

Meer tips over inclusie

Alle tips over inclusie