“Aandacht voor toe­gan­kelijk­heid is hard nodig”

Wouter Bolier is beleidsmedewerker toegankelijkheid bij Ieder(in), het netwerk van ruim twee miljoen mensen met een beperking of chronische ziekte. Dit jaar is hij voor de derde keer projectleider voor Week van de Toegankelijkheid. Wouter is slechthorend, fan van sciencefictionserie Star Trek en houdt van gamen. 

Waarom de Week van de Toegankelijkheid?

Het doel van de Week van de Toegankelijkheid is aandacht vragen voor toegankelijkheid in de breedste zin van het woord. Die aandacht is nog steeds hard nodig. Bijvoorbeeld vorig jaar, toen het thema van De Week digitale toegankelijkheid was, toonde onderzoek aan dat slechts 1% van de overheidswebsites aantoonbaar digitaal toegankelijk is. Dit jaar leerden we dat toegankelijkheid van overheidsapps ook niet veel beter is. En ook op andere gebieden is aandacht voor toegankelijkheid hard nodig, bijvoorbeeld gebouwen, openbaar vervoer of een bezoek aan een museum of theatervoorstelling.   

Wanneer is de Week van Toegankelijkheid geslaagd voor jou?

Wanneer we met diverse activiteiten de schoonheid en tegelijk noodzakelijkheid van toegankelijkheid kunnen laten zien. Dat doen we net als voorgaande jaren door goede voorbeelden van toegankelijke activiteiten te delen via onze website en sociale media. Ik roep daarom iedereen op om toegankelijke activiteiten in De Week van de Toegankelijkheid te organiseren en bij ons aan te melden! Als je nog geen ideeën hebt en wilt overleggen, neem dan contact met ons op.   

Waar loop je zelf tegen aan als het gaat om digitale toegankelijkheid?

Ik ben slechthorend, dus alles met geluid is voor mij een uitdaging. Veel digitaal audiovisueel materiaal is niet toegankelijk en dit maak ik dagelijks mee op websites, in apps, in computerspelletjes en vooral op sociale media. Een video zonder ondertiteling voor doven en slechthorenden of een podcast zonder teksttranscript kan ik grotendeels niet verstaan. Van muziek kunnen genieten is voor mij heel lastig zonder ondertiteling, teksttranscript of muziektolk. Daarom deel ik graag deze tips over toegankelijke audio of video.   

Jullie gaan het spel zelf spelen bij Ieder(in). Wat verwacht je daarvan? 

Als beleidsmedewerker ben ik met collega’s intensief bezig met lobbyen voor betere toegankelijkheid. Lobbywerk kan soms traag en taai zijn. Met het Optimaal Digitaal-spel verwacht ik samen met collega’s en mensen uit ons netwerk op een frisse en leuke manier aan de slag te kunnen gaan met het thema toegankelijkheid. Ik ben daarom heel benieuwd naar het spel. Daarnaast ben ik nieuwsgierig hoe wij zelf van het spel kunnen leren over onze eigen dienstverlening en naar hoe het spel bewustwording over toegankelijkheid bij deelnemers stimuleert.    

Waarom raad jij organisaties aan om het spel te spelen in de Week van de Toegankelijkheid? 

Als beleidsmedewerker houd ik mij voortdurend bezig met beleid, wet- en regelgeving, protocollen, criteria of afspraken zwart op wit. Om sneller tot goed of beter beleid te komen op het gebeid van toegankelijkheid is bewustwording bij beleidsmakers, politiek, je collega’s én bij jezelf heel belangrijk. Net als Week van de Toegankelijkheid kan het Optimaal Digitaal Spel op een inspirerende, leuke en leerzame manier bijdragen aan meer bewustwording over belang van toegankelijkheid. Want keer op keer blijkt dat voor een daadwerkelijk inclusieve en toegankelijke samenleving nog meer bewustwording én beleid nodig is.