“Het spel leidt tot een hogere productiviteit”

Data is belangrijk voor de auditafdeling van de Rabobank. Toch komt het regelmatig voor dat het team tegen allerlei moeilijke scenario’s in het proces aanloopt om tot een goede data-analyse te komen. Toen Henriette van Vugt (Rabobank) het Optimaal Digitaal Spel op haar bureau zag liggen, twijfelde ze geen seconde en ging aan de slag om het spel te introduceren op de auditafdeling. Ze ontwikkelde zelf een kaartenset die ze heeft toegevoegd aan de speelset.

Optimaal Digitaal Spel inzetten bij audits

Henriette vertelt: “Toen ik nog als UX-ontwerper werkte, heb ik het Optimaal Digitaal Spel wel eens gespeeld met mijn toenmalige team. Het spel lag al een tijdje op mijn bureau. Inmiddels ben ik werkzaam binnen de auditafdeling van de Rabobank, waar we regelmatig tegen lastige vraagstukken aanlopen. Ik dacht, waarom zetten we het spel niet in voor onze audits?”

Inmiddels heeft Henriette het spel al 2 keer ingezet en de derde sessie is al gepland. Henriette: “De eerste keer speelden we met 6 personen. De reacties waren heel positief. Het heeft ons echt geholpen om te focussen en prioriteiten te stellen. Collega’s gaven zelfs aan dat het spel leidt tot een hogere productiviteit.”

Zelf tipkaarten toegevoegd

Henriette vond het Optimaal Digitaal Spel heel duidelijk en helder: “In de uitleg staat precies wat je moet doen. Ik vond het zelf leuk en nuttig om een set kaarten toe te voegen. De set kaarten die we hebben toegevoegd zijn gebaseerd op ervaringen uit de praktijk en sluiten helemaal aan op het effectieve gebruik van data in audits.”

Henriette geeft aan dat ze nadachten wat ze wilden bereiken met data-analyses: “Wat we wilden bereiken met data-analyse is niet wat er uit het spel kwam of wat we bespraken. Het ging over wat er al goed ging in de audit rondom data-analyses (en alles wat daarbij komt kijken) en wat er nog beter kon. Er kwamen concrete ideeën én actiepunten uit.”

De Engelse tipkaarten die Henriette maakte in de online versie van het Optimaal Digitaal Spel

Iedereen komt aan de beurt en kan zijn zegje doen

Henriette vertelt enthousiast: “Een leuk detail: Ik heb alle tipkaarten die we nodig hadden vertaald in het Engels, dus ook van al bestaande categorieën. Dat komt omdat we in een internationaal team samenwerken.”

De dynamiek die ontstaat tijdens het spelen van het spel is volgens Henriette heel leuk. “In de praktijk zie ik dat je aan het begin van het spel allemaal je eigen kaarten kiest. Later moet je kaarten bij je buren weghalen of ruilen. De reacties die dan ontstaan zorgen ervoor dat mensen oprecht met elkaar in discussie gaan. Iedereen komt aan de beurt en krijgt de kans om zijn zegje te doen. Dat spelelement is oprecht heel leuk.”

Ook aan de slag met het Optimaal Digitaal Spel?

Ben je benieuwd wat het spel voor jouw team of organisatie kan betekenen? Bekijk dan eens de pagina met de speluitleg en meld je aan voor de spelleidertraining.