Alles over de spel­leidertrainingen van Optimaal Digitaal

Het Optimaal Digitaal Spel kan niet zonder een spelleider. Want om het spel te spelen heb je iemand nodig die de leiding neemt en overzicht houdt. Maar hoe word je spelleider en wat komt er bij kijken? Dat leer je tijdens de spelleidertraining. We leggen in dit artikel precies uit wat je kan verwachten tijdens deze training.

Over het Optimaal Digitaal Spel

Het Optimaal Digitaal spel is een handig hulpmiddel om je (online) dienstverlening te verbeteren. Het is een workshop in spelvorm is. Het spel bestaat uit meer dan 100 tips. Deze tips zijn gebaseerd op onderzoek én op interviews met professionals zowel binnen als buiten de overheid. We hebben deze professionals gevraagd om op basis van hun kennis en ervaring een tip voor hun collega’s te geven. Wat moeten zij nu echt gaan doen om hun (online) dienstverlening te verbeteren? Daar zit veel overeenkomst in. Optimaal Digitaal overstijgt daarmee de grenzen van verschillende overheidsorganisaties. We kunnen veel van elkaar leren én gebruiken.

Het spel begint met een duidelijk doel dat je zelf bepaalt en eindigt met concrete acties waar je de volgende dag mee aan de slag kan.

Wat leer je in een spelleidertraining?

Om het Optimaal Digitaal Spel te spelen heb je een spelleider nodig. Een spelleider helpt om het Optimaal Digitaal Spel goed te laten verlopen. De spelleider speelt zelf niet mee en heeft een neutrale rol.

Heb je nu écht een training nodig om het spel te spelen met jouw team? Nee, dat hoeft niet. Het spel is heel laagdrempelig en de uitleg spreekt voor zich. Maar: het is wel handig! We delen tijdens de spelleidertraining veel handige informatie en tips om meer uit het spel te halen. En je kunt al vragen stellen.

Is de spelleidertraining iets voor jou?

Het leuke is, iedereen kan spelleider worden, ook jij. Eigenlijk iedereen die werkt aan het verbeteren van de dienstverlening binnen zijn of haar organisatie. Zowel leidinggevend als uitvoerend. Er zijn geen geschreven regels voor de rol als spelleider, want iedereen geeft leiding op zijn eigen manier. De 1 is wat rustiger, de ander extraverter. Dat is allemaal prima. Er zijn wel een paar aandachtspunten die voor alle spelleiders gelden, of je het nu online speelt of fysiek bij elkaar. 

Optimaal voorbereid op jouw rol

Na het volgen van de spelleidertraining ben je goed voorbereid op jouw rol als spelleider. Zo weet je goed in te spelen op verschillende situaties die kunnen ontstaan tijdens het spel.

Leuke bijkomstigheid: de spelleidertrainingen vinden online plaats, in een kleine groep (max. 4 tot 6 personen) en duren 2 uur. Je breidt dus ook je netwerk uit met gelijkgestemden.

Zelf spelleider worden

Vanaf maart beginnen we weer met de nieuwe spelleidertrainingen. Houd de agenda van Optimaal Digitaal in de gaten. Heb je voor die tijd al vragen of wil je iets weten? Stuur gerust een mailtje naar elka.helmers@ictu.nl.

Wil jij met een groep collega’s deelnemen aan een spelleidertraining? Laat het ons weten, dan bespreken we de mogelijkheden.