Out of the box denken met het Optimaal Digitaal Spel

Patricia de Jong - gemeente Krimpenerwaard

Adviseur Dienstverlening Patricia de Jong volgde de spelleidertraining van Optimaal Digitaal en speelde het spel samen met haar team van de gemeente Krimpenerwaard. Het doel? De digitale toegankelijkheid van de website verbeteren.

Digitale toegankelijkheid verbeteren

Patricia vertelt: “Wij hebben het Optimaal Digitaal Spel gespeeld met als doel om de digitale toegankelijkheid van de gemeente Krimpenerwaard verder te verbeteren. Al een tijdje zijn we bezig om onze website toegankelijk te maken. Daarom hebben we vorig jaar een eerste toegankelijkheidsonderzoek uit laten voeren. Op dit moment scoren wij een B, dit voldoet gedeeltelijk. Met name op het gebied van de Pdf’s kunnen wij nog dingen verbeteren.”

Met een beetje voorbereiding is het spel makkelijk te spelen

Patricia volgde eerder de spelleidertraining van Optimaal Digitaal om zich goed voor te bereiden op haar rol als spelleider. Ze vertelt: “We hebben het spel gespeeld met het ‘Team Digitaal’. In dit team werken verschillende disciplines samen. Denk aan: beheerders van de website, beheerders van social media, een communicatieadviseur, adviseur dienstverlening en de functioneel beheerder van de webformulieren. Wij werken met elkaar aan het verbeteren van de digitale dienstverlening.”

Het is belangrijk om van tevoren goed over het doel na te denken, vindt Patricia: “Met een beetje voorbereiding is het spel makkelijk te spelen. Het spel is een leuke manier om met een frisse blik naar een onderwerp te kijken. Wij hadden zelf best al wat op papier staan over toegankelijkheid. Maar door de kaartjes in het spel komen er toch punten naar voren waar wij eerder nog niet bij stil hadden gestaan.”

Meer ‘out of the box’ denken met Optimaal Digitaal

“Door het spel te spelen, ga je vanzelf meer ‘out of the box’ denken. Als verbeterpunt kwam er bijvoorbeeld uit dat wij het bestuur meer moeten betrekken bij waar wij als communicatieteam mee bezig zijn. Maar ook gaan we nadenken over de invulling van een inwonerspanel met mensen met een beperking. Zij kunnen ons helpen om onderdelen van onze website te verbeteren” zegt Patricia met zichtbare passie.

“Mijn tip voor als je het spel nog gaat spelen? Als ik het spel nog een keer zou spelen, dan zou ik ook collega’s uitnodigen die minder direct bij het onderwerp betrokken zijn. Doordat wij binnen Team digitaal al langer samenwerken, zitten wij behoorlijk op 1 lijn. Het is juist interessant om ook de mening van anderen te horen. Dat zorgt ervoor dat je nog meer met een frisse blik naar het onderwerpt gaat kijken” aldus Patricia.

Benieuwd hoe het spel gespeeld werd door Patricia en haar team? Bekijk de video waarin zij het Optimaal Digitaal Spel spelen.