”Naast mooie plannen leverde het ook een leuke ochtend op”

Anita Dogterom

Anita Dogterom, volgde vorig jaar een online spelleidertraining Optimaal Digitaal. Ze werkte toen nog bij de gemeente Krimpenerwaard. In september 2021 stapte ze over naar Rijkswaterstaat waar ze aan de slag ging als strategisch adviseur klantprocessen. Al snel besloot ze het Optimaal Digitaal spel te introduceren bij haar collega’s. Anita: “We hebben het online spel gebruikt om onze kanaalstrategie te vertalen naar een concreet plan van aanpak. Het komende half jaar willen we namelijk aan de slag met het implementeren ervan.” 

Voorwaartse energie  

De reacties van de collega’s van Anita op het spel waren positief. Anita: “Het voordeel van het Optimaal Digitaal Spel is dat het mensen uit de ‘operatie’ haalt. Je bent al gauw geneigd om het te hebben over de dingen die nu niet goed zijn en met het opwerpen van ‘mitsen’ en ‘maren’. Met het spel krijg je daar de kans niet voor: je zit al snel in een ‘voorwaartse energie’. Mijn collega’s waren dan ook erg enthousiast. Ook omdat ze, anders dan in een overleg, actief aan de slag moesten. Daarnaast vonden het verfrissend om eens op een andere manier naar de vraagstelling te kijken. Het spel dwingt je om met een brede blik te kijken naar andere oplossingen.”  

Spelen in teams 

“Ik heb het spel wel aangepast aan onze situatie. Dan kan overigens prima zonder het doel waarmee je het spel speelt te kort te doen. Zo heb ik voorafgaand aan het spel teams gemaakt. Online speel je het spel met maximaal 4 personen en ik wilde het spel spelen met 6 collega’s. Het was heel leuk om het in teams te spelen en prima te doen als spelleider. Je moet er wel even extra op letten dat iedereen aan de beurt komt.”

“In een ochtend heb je een gedragen plan van aanpak uitgewerkt” 

Anita Dogterom, spelleider Optimaal Digitaal 

Uitgewerkt plan van aanpak 

“Verder heb ik heb het einde van het spel aangepast. Het spel eindigt met het bedenken van acties om het doel, dat je van tevoren hebt bedacht, te bereiken. Dat hebben wij natuurlijk ook gedaan. Maar wij hebben vervolgens de acties geclusterd en verdeeld onder de teams. In een format dat ik speciaal hiervoor had gemaakt, konden de teams direct aan de slag met het uitwerken van de acties in een plan van aanpak. Ten slotte hebben de teams de resultaten aan elkaar gepresenteerd. Het resultaat was een uitgewerkt plan van aanpak voor het komende half jaar. Hoe gaaf is dat?” 

Te veel kaarten gebruikt  

Het Optimaal Digitaal online spel wordt gespeeld met 24 tipkaarten. Er zijn in totaal 124 tipkaarten. Je kunt zelf bepalen met welke tipkaarten je aan de slag wilt of je kiest een speelset; een selectie uit alle tipkaarten van Optimaal Digitaal. Anita: “Ik heb expres veel meer kaarten gebruikt. Ik vond het juist lastig om vooraf te kaderen. En omdat we het spel met meerdere mensen speelden vond ik het handig om meer tipkaarten in het spel te hebben. Op die manier werd er ook breder gekeken naar het doel en waren er meer  opties. Grappig genoeg waren we niet meer tijd kwijt aan het spel.”  

Meerdere keren spelen 

“We gaan het spel op meerdere plekken in de organisatie spelen met dezelfde doelstelling maar met andere teams. Ik heb het nu gespeeld met mijn collega’s van het klantcontactcentrum. Volgende week speel ik het met het adviesteam om te kijken wat zij kunnen bijdragen aan de implementatie van de kanalenstrategie. De kaartselectie heb ik overigens aangepast op dit team. Ik heb veel meer de tipkaarten over samenwerking en draagvlak voor deze speelsessie uitgekozen. Dat past beter bij de rollen in dit team. Je kunt het spel heel goed op verschillende niveaus in de organisatie spelen. Ik vind het een praktisch instrument waarmee je in korte tijd helder krijgt waar je als team op in gaat zetten. En het voelt niet eens als heel hard werken,” lacht Anita.  

Ook een online spelleidertraining volgen? Geef je op voor een online training.  

We geven ook workshops om grotere groepen mensen te laten ervaren wat je met het spelen van het Optimaal Digitaal Spel kan bereiken.