Optimaal Digitaal Spel als serious game

Optimaal Digitaal spel

Vermaak inzetten als leerinstrument, waarbij entertainment niet het doel is, maar een middel om iets te leren. Dat is waar het bij serious games om draait, aldus Jeroen Koch (veranderkundige bij de Belastingdienst). Na het volgen van de spelleidertraining van Optimaal Digitaal, is hij bezig om het Optimaal Digitaal Spel te introduceren binnen de Belastingdienst. Want volgens Jeroen is het nodig dat we meer in contact komen met onze eigen kernwaardes, eigenschappen en diversiteit. Dat is precies waar serious games bij kunnen helpen. Maar wat zijn serious games precies en waarom is het Optimaal Digitaal Spel ook een serious game? Je leest het in dit blogartikel.

Fouten maken is een mooi onderdeel van leren

Jeroen is inmiddels ruim 11 jaar werkzaam bij de Belastingdienst. Sinds dit jaar heeft hij zich ondergedompeld in de wereld van serious games. Want, leren en ontwikkelen is volgens hem belangrijk. Vanuit zijn eigen ervaring kwam hij al eerder in aanraking met spelend leren. Hij ontdekte al snel hoe deze leerprocessen positief in te zetten zijn op professioneel gebied.

Jeroen: “Wij zijn als volwassenen veel bezig met ons zelfbeeld. Wat vinden anderen van ons als we onze mening delen? Wat als ik een fout maak? Wat dat betreft kunnen we best een voorbeeld nemen aan kinderen. Zij stappen vaak met volle overtuiging ergens in, de onbevangenheid bij kinderen is veel groter. Terwijl fouten maken eigenlijk een mooi onderdeel is van leren! Daarom is het spelen van een spel, een serious game, zo goed. Want dit creëert een veilige omgeving waarin je ook mag ‘falen’ in spelvorm. Dit gaat vaak veel dieper dan je in eerste instantie zou denken.”

Wat is een serious game precies?

Jeroen vertelt: “Een serious game is een spel waar entertainment niet het doel is, maar wél het middel om iets te leren. Eigenlijk is vermaak het leerinstrument. Omdat het toch een spel is, maakt dat het ook leuk om te doen. En uiteindelijk doen mensen graag dingen die ze leuk vinden.”

Binnen de Belastingdienst is Jeroen momenteel bezig om serious games op de kaart te zetten. Hij is dan ook op zoek naar mensen en teams die hiermee aan de slag willen gaan. “Medestanders zijn belangrijk om de innovatie vooruit te krijgen. Voor ons als organisatie is dit nieuw en spannend, toch zijn de eerste games die  gespeeld zijn al heel goed ontvangen. Ik heb inmiddels verschillende games als echte leerinterventie ingezet bij bestaande en actuele situaties binnen de Belastingdienst. Testen doe ik als onderdeel om de interventie die ik ontwerp goed voor te bereiden.”, zegt Jeroen.

Optimaal Digitaal spel

Optimaal Digitaal Spel als serious game

Volgens Jeroen valt het Optimaal Digitaal Spel zeker in de categorie serious games. “Alle kenmerken die een serious game heeft, komen ook in het Optimaal Digitaal Spel naar voren. Er zijn spelregels, er is een doel, er is een feedbacksysteem (spelleider) en een competitie. Zo komen we zo snel tot concrete actiepunten om bij wijze van spreken morgen een actiepunt uit te voeren”, vertelt Jeroen met enthousiasme.

Jeroen probeert zijn collega’s bij de Belastingdienst enthousiast te maken om spellen in te zetten. “Mijn doel is dat we veel meer in aanraking komen met onze eigen kenmerken, eigenwaarde en diversiteit. Ik vind dat we hier veel te weinig aandacht voor hebben. We praten allemaal vaak over zaken zoals processen, geld, deadlines en mijlpalen. Dat is uiteraard allemaal belangrijk, maar als we onszelf niet kennen, kunnen we ook te weinig met de omgeving samenwerken. Met behulp van spellen zoals het Optimaal Digitaal Spel kunnen we daadwerkelijk stappen maken op dit gebied.”

Ontdekken van talenten

Jeroen benadrukt dat communicatie heel belangrijk is bij het spelen van spellen op de werkvloer. “Om goed samen te werken is communicatie noodzakelijk, maar ook het stukje evaluatie moet niet vergeten worden. Wat is voor jou belangrijk? En wat is voor jouw collega’s belangrijk? Niet alleen leer je elkaars eigenschappen kennen, ook zorgt dit voor een betere samenwerking. Dát helpt juist weer om belangrijke beslissingen te nemen, je leert elkaars talenten benutten. Het spelen van een serious game zorgt voor veel reflectie.”

Benieuwd naar het Optimaal Digitaal Spel?

Ben je benieuwd wat het Optimaal Digitaal Spel voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan een kijkje op onze website en meld je (gratis) aan voor de spelleidertraining, zodat je precies weet wat het spel inhoudt.