Voor­uitblik én terugblik op Optimaal Digitaal met project­leider Elka

Elka Helmers - Optimaal Digitaal

Nu er een nieuw jaar voor de deur staat, willen we vanuit Optimaal Digitaal graag een update geven. Want wat is er de afgelopen tijd allemaal gebeurd? En, wat staat er op de planning voor 2023? Projectleider Elka Helmers vertelt over de ontwikkelingen van Optimaal Digitaal en blikt alvast vooruit naar komend jaar.

Geen ‘saaie’ vergaderingen meer met het Optimaal Digitaal Spel

Optimaal Digitaal is voor velen inmiddels een bekend spel van Gebruiker Centraal. Je speelt het met je collega’s met het doel je (online) dienstverlening te verbeteren. Elka is als projectleider sinds enkele maanden verbonden aan Optimaal Digitaal. Toch is zij geen onbekende, want ze is al jaren betrokken bij het spel.

Op de vraag waarom Optimaal Digitaal haar zo aan het hart ligt, vertelt Elka enthousiast: “Ik vind het Optimaal Digitaal Spel ontzettend leuk omdat je op een hele andere manier samen met je collega’s bezig bent met het verbeteren van je dienstverlening. En dan niet in de vorm van een ‘saaie’ vergadering. Nee, door de discussie aan de hand van de tipkaarten krijg je inzicht in elkaars standpunten. Je besluit samen waar de focus komt te liggen om vervolgens concrete acties te bedenken die direct uitgevoerd kunnen worden. In een vergadering krijg je dat echt niet voor elkaar. Dat vind ik persoonlijk zo sterk aan het spel; het zet mensen aan tot actie.” 

Volgens Elka maakt de dynamiek en de vele mogelijkheden die het spel biedt het zo effectief: “Je kunt het spel op verschillende manieren spelen. Natuurlijk met je eigen team, maar ook door mensen van andere afdelingen erbij te betrekken. Of juist met mensen uit andere organisaties met wie je samenwerkt aan een project. Je kunt het spelen om kennis uit te wisselen of om draagvlak te creëren. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat er 101 manieren zijn om het spel te spelen.”

Testen met échte gebruikers

Elka: “De tips uit het spel lijken soms misschien open deuren, maar alle tips zijn gebaseerd op onderzoek en kennis bij de overheid en het bedrijfsleven. De tips komen dus écht uit de praktijk.”

1 van de tipkaarten uit het spel gaat over het testen met échte gebruikers. En dat is precies waar we bij Optimaal Digitaal de afgelopen tijd mee bezig zijn geweest.

Een mooi voorbeeld hiervan is dat we het bordspel dit jaar hebben getest op toegankelijkheid. In samenwerking met de Oogvereniging hebben we het spel gespeeld met 3 slechtziende spelers. Een uitzonderlijke situatie. Alle bevindingen en tips hebben we op een rijtje gezet, zodat organisaties het spel kunnen spelen met collega’s die slechtziend zijn. Binnenkort willen we het bordspel aanbieden voor blinde spelers. Denk hierbij aan o.a. braillestickers voor de tipkaarten.

Daarnaast zijn we continu bezig met het updaten van de tips en het zoeken naar goede actuele voorbeelden om te laten zien hoe de tips in de praktijk kunnen werken. Ook komt een 3e druk van het spel eraan.

Workshops en spelleidertrainingen in 2023

Volgens Elka kan zij heel veel vertellen over Optimaal Digitaal, maar eigenlijk moet je het gewoon ‘doen’. Elka: “Ik zou graag willen dat organisaties hun ervaringen over Optimaal Digitaal delen. Er zijn enthousiastelingen die het spel regelmatig spelen. 1 van mijn doelen voor 2023 is om deze mensen meer bij Optimaal Digitaal te betrekken als ambassadeur. Bijvoorbeeld door ze spelleidertrainingen en workshops te laten geven binnen hun eigen organisatie op andere afdelingen. Of misschien wel bij andere organisaties. Wie kan het nou beter laten zien dan iemand die het spel al met succes heeft gespeeld?”

Terug van even weggeweest

In het nieuwe jaar starten we weer met de online spelleidertrainingen. Je leert in een online sessie met maximaal 4 personen het spel kennen, je taken als spelleider en do’s en don’ts in het begeleiden van het online spel. De training duurt 2 uur. Houd de agenda op onze website in de gaten. Vanaf januari vind je daar het nieuwe aanbod.

Naast de spelleidertrainingen gaat Elka zelf ook door met het geven van workshops: “We geven regelmatig workshops op evenementen om grote groepen mensen (tot max. 50 deelnemers) te laten ervaren wat je met het spelen van het spel kunt bereiken. En dat in 1 uur.”

De favoriete tip van Elka

Vaak vragen we vanuit Optimaal Digitaal welke tip favoriet is bij de mensen die het gespeeld hebben. Op de vraag welke tip er voor Elka bovenuit springt, zegt ze: “Oei, ik heb er meerdere. Maar voor mij springt de tip 31 ‘start bij de gebruiker’ er wel bovenuit. Dit is waar uiteindelijk alles mee begint. Maar ook tip 88 ‘kom uit je ivoren toren’ en tip 72 ‘test met echte gebruikers’ zijn favoriet.”

Heb je interesse in een Optimaal Digitaal-workshop of spelleidertraining? Of wil jij ambassadeur worden van het spel? Neem dan contact op met Elka via elka.helmers@ictu.nl.