Tip 116

Betrek belangen­behartigers en de doelgroep zelf

inclusie

Laat vertegenwoordigende organisaties van je doelgroep zo vroeg mogelijk meedenken. Test met mensen uit je doelgroep. Evalueer met alle partijen.

Voorbeelden

Betrek ervaringsdeskundigen: het leidt tot gebruiksgemak voor iederéén

Betrek ervaringsdeskundigen: het leidt tot een website of app die gemakkelijk te gebruiken is voor iederéén, zowel mensen mét als zonder beperking. Bovendien is het werken met mensen met een beperking informatief en creëert het bewustwording bij jou en je collega’s. Zij kunnen vertellen wat er nodig is én waarom dat zo belangrijk is. Tot slot is het goedkoper om ervaringsdeskundigen aan de voorkant te betrekken. Als je achteraf je website (of app) moet aanpassen kan dat veel geld kosten.

Claartje Sadée

Claartje Sadée

Projectleider digitale toegankelijkheid, Ieder(in) Meer tips van Claartje

Samen kom je verder

In de zomer van 2018 lanceerde de gemeente Ede haar nieuwe website. De gemeente heeft vanaf de start mensen met een beperking betrokken bij het bouwtraject. ‘Je denkt dat je het allemaal zelf wel weet, maar nu heb ik ervaren dat inwoners belangrijke feedback geven. Zij vertellen wat voor hen belangrijk is. Je ogen worden geopend. Ik begrijp beter wat wel en niet werkt en waarom. De spreuk ‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder’ is hier echt van toepassing’. Lees op de website van Ieder(in) het hele interview.

Barbara Thien

Coördinator mediateam, gemeente Ede Meer tips van Barbara