Tip 116

Betrek belangenbehartigers en de doelgroep zelf

inclusie

Laat belangenorganisaties van je doelgroep zo vroeg mogelijk meedenken. Test met mensen uit je doelgroep. Evalueer met alle partijen.

Voorbeelden

Samen kom je verder

In de zomer van 2018 lanceerde de gemeente Ede haar nieuwe website. De gemeente heeft vanaf de start mensen met een beperking betrokken bij het bouwtraject. ‘Je denkt dat je het allemaal zelf wel weet, maar nu heb ik ervaren dat inwoners belangrijke feedback geven. Zij vertellen wat voor hen belangrijk is. Je ogen worden geopend. Ik begrijp beter wat wel en niet werkt en waarom. De spreuk ‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder’ is hier echt van toepassing’. Lees op de website van IederIn het hele interview.

Barbara Thien

Coördinator mediateam, gemeente Ede Meer tips van Barbara

Ga praten met maatschappelijke organisaties

Gesteund door nieuwe wetgeving gaan maatschappelijke organisaties en vangnetorganisaties zich steeds meer roeren. Ga dus niet wachten tot zij lawaai maken, maar ga naar die groepen toe. Bij Logius nodigen we twee keer per jaar een groep vertegenwoordigers van dergelijke organisaties uit, en praten we over wat er in hun doelgroep speelt. Zij kunnen vertellen waar zij bij onze producten tegenaan lopen. Wij leggen uit wat we van plan zijn te gaan doen. Daardoor haal je de scherpe randjes van die relatie af. Dan is het niet ‘wij’ tegen ‘zij’, maar meer van ‘wij met elkaar proberen er iets van te maken’.  We leggen ook altijd uit: wat jullie van ons vragen kunnen we nooit meteen realiseren. Dat ze het hebben kúnnen vertellen, is voor veel van die groepen al een enorme doorbraak. Ik zou willen aanraden: doe dit ook, samen met anderen.

Erwin Koster

Erwin Koster

Productmanager DigiD, Logius Meer tips van Erwin

Meer tips over inclusie

Alle tips over inclusie