Tip 123

Beperk je tot de essentie voor de gebruiker

inclusie

Zorg dat de boodschap zo duidelijk en eenduidig mogelijk is, over alle kanalen heen. Vermijd bijzaken. Maak uitzonderingen goed vindbaar.

Voorbeelden

Kijk wat nodig is

Systemen worden steeds verder opgetuigd zonder te kijken of dat wel nodig is en voor wie het gedaan wordt. Mensen raken de weg kwijt, nemen dan niet de juiste stappen en vallen uit het systeem. Dan kan je als overheid wel eindeloos brieven blijven vereenvoudigen, maar als je als burger niet snapt wat er van je verwacht wordt, dan gaat het mis. Ik geloof overigens niet dat ambtenaren bewust het leven van mensen zuur willen maken, maar wat meer aandacht en inleving zou enorm helpen. Lees verder bij de Nationale Ombudsman

Bo Aarsbergen

Adviseur bij de Stichting Lezen en Schrijven Meer tips van Bo

Schrijf gewoon wat je bedoelt

Romana Fronczek en Lenie Klaverstijn hebben de Gemeente Almere geholpen met het verbeteren van een brochure. “Er stond: worstelt u met uw administratie? Wij hebben dat veranderd naar: vindt u de formulieren die u moet invullen moeilijk? Een woord als worstelen is voor de meeste Nederlanders te begrijpen, maar voor anderstaligen of laaggeletterden is dat een heel moeilijk woord. Het is een soort beeldspraak. Schrijf korte zinnen, niet in beeldspraak en schrijf gewoon wat je bedoelt.

Er stond ook iets over beter lezen en schrijven: wist u dat een op de tien Almeerders moeite heeft met lezen en schrijven? Voor hen zijn alledaagse dingen als e-mailen of reizen met het openbaar vervoer niet makkelijk. Zij verdienen een tweede kans. Nee, direct aanspreken: heeft u moeite met lezen en schrijven? Daar gaat het om.” Lees het hele gesprek in de Direkt Duidelijk Tour

Romana Fronczek

Taaldocent en begeleider van taalambassadeurs van de Stichting Lezen en Schrijven. Meer tips van Romana

Hou het gewoon heel simpel

Wij zijn platformmensen en we hebben heel veel ervaring met participatietrajecten. Daarom adviseren we ook organisaties: die vijf pagina’s tekst met allemaal uitleg over hoe het in elkaar zit, dat gaat niet werken, hou het gewoon heel simpel. Hoor en zie hier het hele gesprek in de Direct Duidelijk Tour.

Michiel van den Ingh

Online participatieadviseur en mede-oprichter van participatieplatfomr Argu Meer tips van Michiel

Geen overbodige foto's

In de zomer van 2018 lanceerde de gemeente Ede haar nieuwe website. De gemeente heeft gekozen voor een dienstverlenende site, puur gericht op de Edese inwoners. Barbara: ‘We hebben onderzocht wat de belangrijkste taken van de gemeente voor de inwoners zijn. Daarop focussen we. Op de homepagina staan zes ‘tegels’ met de belangrijkste onderwerpen. Die kunnen per week en soms per dag wisselen. Dat is afhankelijk van de behoefte van onze gebruikers. Zowel de informatie als de vormgeving is vereenvoudigd. Zo staan op onze website geen filmpjes of overbodige foto’s’ Lees meer op de website van Ieder(in)

Barbara Thien

Coördinator van het mediateam van de gemeente Ede Meer tips van Barbara

Geen vragen oproepen

Het aanvragen van parkeervergunningen en uittreksels, en het doorgeven van verhuizingen moet zo simpel zijn dat 9 van de 10 mensen het kan. Het taalniveau moet goed zijn, en de de stappen simpel. Het mag geen vragen oproepen. Men moet overtuigd zijn controle te hebben en vertrouwen dat het goed zit.

Carolien Nicolai

Carolien Nicolai

Beleidsmedewerker Digitale dienstverlening Gemeente Zeewolde Meer tips van Carolien