Video: De favoriete tip van 2 burgemeesters en een directeur dienst­verlening

Burgemeester van de gemeente Opmeer Gerard van den Hengel, Sylvia Vos-Been, Directeur Publiek Domein bij de gemeente Krimpenerwaard, en Marleen Sanderse, burgemeester van de gemeente Hattem, kiezen hun favoriete tip om aan de slag te gaan met digitale toegankelijkheid.

Van den Hengel koos tip 116: Betrek belangenbehartigers en de doelgroep zelf: “Omdat de overheid toch de neiging heeft te communiceren met vakjargon, terwijl wij de taal moeten spreken van de burger in de straat. Daarom is het nodig om in een zo vroeg mogelijk stadium contact met hen te leggen.”

Vos-Been vindt ‘Test met échte gebruikers’ (tip 72) een tip die ze aan iedereen wil meegeven. “Dat hebben wij al een paar keer gedaan. En je merkt dat ‘echte gebruikers’ er toch heel anders naar kijken dan de mensen die al bij de gemeente werken.”

Sanderse koos voor tip 124: Voorkom overbodige vragen. “Ga uit van het perspectief van je gebruiker. Maak duidelijk waarom je de vraag stelt. Vraag geen gegevens uit die je al weet. Vraag alleen maar uit als je iets doet met de antwoorden. Wat mij betreft een hele belangrijke als je je verplaatst in de gebruiker.”

Wat is jouw favoriete Optimaal Digitaal tip uit de speelset Digitale toegankelijkheid?

We hebben de speelset Digitale toegankelijkheid samen met VNG realisatie ontwikkeld.

Wil je zelf ook aan de slag met digitale toegankelijkheid? Bestel het Optimaal Digitaal Spel!

Bekijk ook de video waarin Van den Hengel, Vos-Been en Sanderse aangeven waarom ze digitale toegankelijkheid belangrijk vinden.